pondělí 22. září 2008

Bobova hra

Možná jste o ni už slyšeli. Ti, kteří mají Nintendo DS a trochu se zajímají o homebrew scénu, tak určitě.



Bob's Game je projekt, jehož tvorba autorovi trvala pět let práce. Nedávno vydal několik videí, na kterých demonstruje plody své mnohaleté práce. A je na co koukat.
Samozřejmě se zatím neví, jestli výsledek je hratelný a zábavný. Ale minimálně má ten člověk můj nehynoucí obdiv za tu vytrvalost pracovat na něčem bez šance na honorář po dobu pěti let. Bob na své hře udělal podle jeho vlastních slov vše: návrh, program, grafiku, hudbu, zvuky, texty.

Asi nejsem sám, kdo se třeba alespoň částečně o něco podobného pokoušel. Po prvotním nadšení, po vytvoření prototypu (ať už šlo o hru, engine, editor, demo...cokoliv) přišlo postupné vystřízlivění a opuštění projektu s nějakým uklidňujícím vysvětlením. Jako třeba, že to nemělo smysl, nebyl čas, stejně to byla pitomost, a tak podobně.

Prostě vždy mi chyběla ta umanutost něco začít a vydržet. Kdysi na Amize jsem obdivoval kamarády, kteří dokázali (umanutě) dodělat po dvou letech hru (Ve stínu magie). Obdivoval jsem kamaráda, který po několik let sám spravoval stránky o novinkách na Amize (Amiga News, mimochodem byly světoznámé!). Tito lidé místo nočních pitek mizeli od společnosti s tím, že ještě musejí něco doma udělat. A my ostatní se jim smáli.
Možná se smáli i Bobovi kamarádi.

A teď ho prý kontaktují vydavatelé se zájmem o jeho hru.

Žádné komentáře: