pátek 31. října 2008

Nové Nintendo DS, nové Sony PSP

Hodně se toho napsalo o nových verzích dvou nejoblíbenějších handheldů.
Nechci si tady zaplňovat blog tím, že si budu vypisovat jejich nové "funkce" a jak skvělé jsou. Toho je totiž plný internet. Tam lze snadno najít nové specifikace, detailní popisy nových funkcí a hlavně tam jde najít mnoho spekulací o tom, co Nintendo a Sony vedlo k tomu, že vydali tyto nové verze.

A mne zatím celou dobu zajímala odpověď na jednoduchou otázku: Proč vznikly? Proč tyhle nové verze byly vlastně vytvořeny?

Jsou to totiž skutečně jen nové verze. Něco jako Nintendo DS 1.5 a Sony PSP 1.5. Žádný nový hardware se v nich neskrývá. Nové jsou v nich totiž jen dipleje. Displej u PSP má být jasnější. Displej u DSka má být o něco větší. Stejné rozlišení, stejný grafický čip. Sony i Nintendo mírně změnily tvar (jsou o něco málo menší a lehčí) a přidali něco málo nových vlastností. Sony PSP má konečně už zabudovaný mikrofon a Nintendo DSi má dvě kamery (jednu VGA, asi na pořizovnání snímku při hraní, a druhou 3MPix k focení). Oba handheldy samozřejmě přicházejí s novými verzemi firmware. Oba jako novinku nabízejí možnost nakupovat hry na internetu. Nintendo DSi má navíc jako novinku slot pro paměťovou kartu SD.

Jinak ale hardwareově zůstalo vše při starém.

Tak co Sony i Nintendo vedlo k tomu, že nové verze daly na trh? Jistě to nebylo jen tak, ono to určitě něco stojí změnit výrobní postup, nakupovat od jiných dodavatelů, udělat marketing, a kdo ví co ještě.

A nakonec se pravda ukázala. A to dokonce u obou ve stejný den.
Jde totiž o zamezení piratství. Více o tom tady a tady.

Na PSP nejde dát custom-firmware. A na Nintendu DSi nefungují flash-karty.

Jak prosté milý Watsone!

A aby to nemuselo ani Sony ani Nintendo přiznávat (ale proč?), tak "nový" výrobek zabalili do marketingových řečiček o novém firmware s možností on-line nakupování, a o odstranění GBA slotu kvůli zmenšení velikosti. Apropó, nebyla první řešení spouštění nelegálních her na Nintendu DS realizována právě přez Slot2 (tedy GBA) karty?

Ne, děkuji Sony. Ne, děkuji Nintendo.

Nechci podporovat pirátství. Ale vaše nové výrobky mne svými "novými" funkcemi nepřesvědčily natolik, abych se dobrovolně zbavoval možnosti spouštět mnoho užitečných (byť neoficiálních) aplikací. Například? Emulátory na PSP, prohlížeč pdf na PSP, prohlížeč komixů na DSku, přehrávání MP3 a MPG na DSku, skvělý kteslící program na DSku.... Pokračovat by se dalo hodně dlouho. Ale hlavně bych na DSku nemohl spustit hru, kterou právě hraju: Neoficiálně do angličtiny přeložený Soma Bringer. Ten vyšel jen v Japonsku a japonsky. A netřeba snad asi zmiňovat, že o případném oficiálním uvedení na severoamerický nebo evropský trh Nintendo mlčí.

Takže ještě jednou, aby to bylo jasné: Jsem velmi spokojený majitel PSP Slim s custom-firmwarem a Nintenda DS Lite s CycloDS Evolution flash-kartou.

A na tom se s příchodem "nových" handheldů nic nezmění.

Žádné komentáře: