čtvrtek 26. února 2009

Nové hry pro DS/Wii na rok 2009

Tak mi to nedá, abych si tu neokomentoval nedávno vydaný release-list her pro rok 2009 (k nahlednutí třeba tady).

Letmým nahlednutím do seznamu připravovaných her pro Wii na tento rok (no spíše bych podle datumů řekl, že jen na tento půlrok) mám sto chutí rychle dohrát těch pár zajímavých titulů, které vyšly před více než rokem, a Wii urychleně prodat.
Ze seznamu je jasně patrné že Nintendo a ostatní vydavatelé naprosto rezignovali na vytváření náročnějších titulů pro "zkušené" (nesnáším pojmenování "hard-core") hráče.
Tento rok se na nás totiž přiřítí další vlna béčkových všechno-párty her, dětských licencovaných titulů, které jsou součástí různých "Imagine"-franchise značek, několik převařovaných Sims a MySims her, mnoho hudebník her, několik multiplatformních předělávek (určitě identických s PS2) a tři simulace boxu. To se jako všichni najednou rozhodli, že box je pro Wiimote to pravé?!
A Nintendo samotné se rozhodlo po pěti letech vydat znovu své staré hry a pumpnout tak své příznivce o další dolary: Pikmin a Tennis. Proč tam proboha aspoň není Metroid Prime?!

Z toho množství volovin trochu vyčuhují jen tyto tituly:

1. MotoGP. Motorky na Wii ještě asi nejsou. Ale je jasně, že půjde jen o nějaký port z PS2.

2. Overlord: Dark Legend. Předpokládám, že ale půjde jen o port už starší hry z PC.

3. Indiana Jones and the Staff of Kings. Ale je to multiplatformní, takže lepší to s největší pravděpodobností bude hrát na XBOX360 nebo PS3. Na Wii ale údajně má hra obsahovat jako bonus adventuru Fate of Atlantis. Nemýlím se?

4. Klonoa. Předělávka z PS2, ale aspoň trochu vylepšili vzhled. Jen doufám, že nás autoři nebudou nutit máchat Wiimotem!

5. V podstatě se pochlapila jen Sega. Kdo by to do ní před pár lety řekl? Při té bídě kolem nám servíruje Virtual Tennis, The Conduit (konečně snad pořádné FPS, pro které je Wiimote jak stavěné!) a Let's Tap. A to tam v seznamu z nějakého důvodu chybí očekávaná hra MadWorld. Že by vyšla až na vánoce?

6. Nintendo se zmohlo z nových titulů prakticky jen na Punch-Out!!! Box. Remake staré hry z osmibitového NESu. No budiž. Když to bude zábavné, tak proč ne.

A teď k Nintendu DS.
Tady je situace o poznání lepší. Sice to není až tak velká sláva a nějaký pořádný titul tu taky chybí, ale rozhodně to vhledem k ambicím této platformy vypadá mnohem "hratelněji".
Samozřejmě i tady se objevují převařené značky, různé multiplatformí předělávky a hlavně záplava frenchise dětských pitomostí. Ale dá se skrz tu džungli kravin objevit světélko dobré hratelnosti.
Vyzdvihl bych tyto tituly:

1. Tak zejmnéna vydavatel Atlus poctivě na americký a evropský trh přináší lokalizované zajímavé japonské hry. Tokyo Beat Down by měla být poctivá rubačka. Steal Princess je zajímavě vypadající 3D plošinovka s RPG prvky. Knights in the Nightmare je atraktivní SRPG. A další RPG Devil Survivor také vypadá velmi hezky. A možná že překvapí i další tituly tohoto vydavatele.

2. EA uvede velmi (ale velmi!) zajímavý mix mezi hopsačkou a logickým rychlíkem: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure. Kdo by to do EA řekl?

3. Nintendo uvede dlouho očekaváný blockbuster Rhythm Heaven (v japonsku už půl roku prodávané pod názvem Rhythm Tengoku Gold). Čekalo se, že to bude hra, která se vydá u příležitosti uvedení DSi na západní trhy. Co se ale myslím nečekalo je, že se Nintendo po sedmi letech konečně rozhoupe a do angličtiny převede svoji skákačku Densetsu no Stafy! Tedy v angličtině pojmenované jako The Legendary Starfy. O co jde? Je to hra, kterou už léta vyvíjí neviditelné studio TOSE. Zatím bylo vytvořeno pět dílů (první na GBA v roce 2002). Je to arkádovka připodobnitelná ke Kirbymu, ve které hlavní roli hraje malá roztomilá mořská hvezdice. Jelikož se hra po většinu času odehrává ve vodě, hráč se pohybuje všemi směry. Na souši však skáče. Hra má krásnou kreslenou (i když dětsky barevnou) grafiku a pro příznivce Maria nebo Kirbyho je to povinnost. Na DSku v Japonsku zatím vyšly dva díly a zatím se neví, jestli je pro americký trh připravena čtyřka nebo pětka.

4. PopCap Games přinesou údajně "ultimativní" verzi jejich Poggle.

5. Rockstar vydá GTA: Chinatown Wars. Ale to se vědělo. Což ale nijak nesnižuje očekávaní :-)

Co dodat? Snad je to tím, že na DSko se neočekávají žádné bombastické hry a nebo prostě tím, že se tak nějak už počítá s tím, že toto je poslední rok aktivní existence DSka. Každopádně na DSko vychází a zřejmě i stále bude vycházet větší množství zajímavých her než na vlajkovou loď Nintenda - na Nintendo Wii. Je to vlastně smutné.

Já vím, že nejde o kvantitu ale o kvalitu. Ale to herní sucho na Wii by nyní už položilo kdejakého výrobce konzolí. Bohužel Nintendo je drženo nad vodou právě těmi party-pitomostmi a dětskými hříčkami. Legenda o Zeldě vyšla před lety jediná (a to ještě nejde o titul pro Wii), Super Mario Galaxy už je rok a půl starý a za minulý rok vyšly jen dvě tři skutečně pořádné hry, na které se dá s hrdostí pohlédnout. Chápu že herní pecky nemůžou vycházet každý měsíc, ale na tento rok nebyla ohlášena jediný (JEDINÁ) velká hra! Co myslím tím "velká"? Tak třeba produkčně něco jako Zelda, Metroid, Mario, Final Fantasy, ... Myslím produkčně, ne herně! Prostě něco, za čím jde vidět usílí solidního týmu lidí. Hru s příběhem a hloubkou. Ne přiblblé hříčky ve kterých se máchá Wiimotem nebo dupe na WiiFit. I když to, bohužel, Nintendu přináší obrovské zisky.

Zatímco vyvojáří evidentně ždímají z DSka maximum, tak hry na Wii i po třech letech od uvedené na trh stále vypadají jako z Gamecube nebo PS2. A to ještě v tom lepším případě. Je zcela evidetní, že celou Wii platformu drží nad vodou jen patentované ovladání Wiimote a Nunchaku, s nezanedbatelným přispěním Balance boardu. Bez nich by Wii nemělo v konkurenci PS3 a XBOX360 šanci, nemělo by co nabídnout. Koneckonců už teď nemá co nabídnout náročnějším hráčům.

Mrzí mne, že ve vydaném seznamu pro DS chybí několik očekávaných titulů:
Tak zejmnéna třetí díl RPG s Mariem a Luigim! Těším se na tuhle hru jak malý Váňa a v Japonsku už při tom vyšla!
Zcela zde chybí hry od Square Enix!
A také zde bohužel chybí pokračovaní Ace Attorney od Capcomu, nebo alespoň spin-off s Edgeworthem. Tak se obávám, že buďto se ho dočkáme až na vánoce nebo až příští rok :-(

Žádné komentáře: